Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

5 Excel tips για αρχάριους που πρέπει να γνωρίζετε

Το Excel είναι ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλούς κλάδους και επαγγέλματα. Είναι απαραίτητο για όποιον ασχολείται με αριθμούς και δεδομένα, όπως φοιτητές, έφηβους και πτυχιούχους. Το Excel είναι εξαιρετικό για την οργάνωση δεδομένων, την εκτέλεση υπολογισμών και την ανάλυση πληροφοριών. Οπότε θα δούμε 5 Excel tips αρχάριους για να αποκτήσετε μεγαλύτερη ευελιξία. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για οτιδήποτε, από την παρακολούθηση δαπανών και τη διαχείριση προϋπολογισμών έως τη δημιουργία πολύπλοκων οικονομικών μοντέλων και προβλέψεων. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το Excel είναι σημαντικό είναι ότι βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Είτε χρησιμοποιείτε βέβαια το excel ή το google sheets.

Περιεχόμενα

  • Shortcuts – Συντομεύσεις
  • Μορφοποίηση Δεδομένων
  • Τύποι
  • Ταξινόμηση και φιλτράρισμα
  • Pivot tables

Shortcuts – Συντομεύσεις

Οι συντομεύσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρόνο και να βελτιώσετε την παραγωγικότητα όταν χρησιμοποιείτε το Excel. Ακολουθούν ορισμένες συντομεύσεις που πρέπει να γνωρίζουν για αρχάριους:
Ctrl+C και Ctrl+V για αντιγραφή και επικόλληση δεδομένων
Ctrl+Z για να αναιρέσετε την τελευταία σας ενέργεια
F2 για να επεξεργαστείτε ένα κελί
Ctrl+A για να επιλέξετε όλα τα κελιά

Μορφοποίηση Δεδομένων

Πολλοί αρχάριοι χρήστες δεν δίνουν σημασία στη μορφοποίηση δεδομένων. Η μορφοποίηση δεδομένων είναι το κλειδί για να κάνετε το υπολογιστικό φύλλο σας να φαίνεται επαγγελματικό και ευανάγνωστο. Μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου είναι:


Χρησιμοποιήστε σταθερά μεγέθη και στυλ γραμματοσειράς
Εφαρμόστε χρώματα και σκίαση για να επισημάνετε σημαντικά δεδομένα
Προσθέστε περιγράμματα για να διαχωρίσετε διαφορετικές ενότητες

Τύποι

Το Excel διαθέτει ισχυρούς ενσωματωμένους τύπους που μπορούν να σας εξοικονομήσουν πολύ χρόνο και προσπάθεια. Ορισμένοι τύποι που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα και που πρέπει να γνωρίζουμε περιλαμβάνουν:
SUM: αθροίζει μια περιοχή κελιών
AVERAGE: υπολογίζει τον μέσο όρο μιας περιοχής κελιών
IF: ελέγχει εάν μια συνθήκη είναι αληθής ή ψευδής και επιστρέφει μια τιμή ανάλογα
VLOOKUP: αναζητά μια τιμή σε έναν πίνακα και επιστρέφει μια αντίστοιχη τιμή από μια άλλη στήλη

Ταξινόμηση και φιλτράρισμα

Η ταξινόμηση και το φιλτράρισμα δεδομένων μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε γρήγορα τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να το κάνετε:
Ταξινόμηση δεδομένων κατά αύξουσα ή φθίνουσα σειρά
Φιλτράρετε δεδομένα με βάση μια συγκεκριμένη τιμή, κείμενο ή εύρος ημερομηνιών
Χρησιμοποιήστε προηγμένο φιλτράρισμα για να συνδυάσετε πολλά κριτήρια

Pivot tables

Οι συγκεντρωτικοί πίνακες είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάλυση και τη σύνοψη μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων. Δείτε πώς να τα χρησιμοποιήσετε με πολύ απλά βήματα:
Επιλέξτε τα δεδομένα σας και κάντε κλικ στο “Συγκεντρωτικός Πίνακας” στην καρτέλα “Εισαγωγή”.
Επιλέξτε τις στήλες που θέλετε να συμπεριλάβετε στον πίνακά σας
Σύρετε και αποθέστε πεδία για να συνοψίσετε και να αναλύσετε τα δεδομένα σας

Συμπερασματικά, αυτά τα 5 Excel tips για αρχάριους είναι απαραίτητα για να ξεκινήσετε με το Excel. Με τη χρήση συντομεύσεων, τη μορφοποίηση των δεδομένων σας, τη χρήση τύπων, την ταξινόμηση και το φιλτράρισμα δεδομένων και τη χρήση συγκεντρωτικών πινάκων, θα μπορείτε να δημιουργείτε υπολογιστικά φύλλα επαγγελματικής εμφάνισης και να αναλύετε δεδομένα με ευκολία. Προχωρήστε λοιπόν και δοκιμάστε τους!