Οδηγίες για το αρχείο htaccess

Το αρχείο .htaccess είναι ένα αρχείο διαμόρφωσης που χρησιμοποιείται από τον διακομιστή ιστού Apache. Συνήθως χρησιμοποιείται για να ορίσει οδηγίες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο διακομιστής ανταποκρίνεται σε αιτήματα για ιστοσελίδες και άλλο περιεχόμενο. Σε αυτό το σεμινάριο, θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσετε ένα αρχείο .htaccess, ποιους τύπους οδηγιών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε αυτό και μερικά παραδείγματα περιπτώσεων κοινής χρήσης.

Δημιουργία αρχείου .htaccess

Για να δημιουργήσετε ένα αρχείο .htaccess, θα χρειαστείτε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που μπορεί να δημιουργήσει αρχεία απλού κειμένου. Μερικοί συνήθεις επεξεργαστές κειμένου περιλαμβάνουν το Σημειωματάριο, το TextEdit και το Sublime Text. Μόλις ανοίξετε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Ανοίξτε ένα νέο αρχείο στον επεξεργαστή κειμένου σας.
Αποθηκεύστε το αρχείο με το όνομα .htaccess (σημειώστε την περίοδο στην αρχή).
Βεβαιωθείτε ότι το αρχείο είναι αποθηκευμένο στον ριζικό κατάλογο του ιστότοπού σας.
Εάν χρησιμοποιείτε μηχάνημα που βασίζεται σε Windows, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου ώστε να αποθηκεύει το αρχείο ως απλό κείμενο και όχι ως μορφή εμπλουτισμένου κειμένου. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στο παράθυρο διαλόγου “Αποθήκευση ως” και επιλέξτε “Απλό κείμενο” ως τύπο αρχείου.

Εντολες .htaccess

Ένα αρχείο .htaccess είναι ουσιαστικά μια συλλογή οδηγιών που καθοδηγούν τον διακομιστή ιστού Apache πώς να χειρίζεται συγκεκριμένα αιτήματα. Μερικές κοινές οδηγίες περιλαμβάνουν:

RewriteRule – Αυτή η οδηγία χρησιμοποιείται για την επανεγγραφή διευθύνσεων URL εν κινήσει. Για παράδειγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μετατρέψετε μια δυναμική διεύθυνση URL σε στατική ή για να ανακατευθύνετε τους χρήστες από μια παλιά διεύθυνση URL σε μια νέα.
ErrorDocument – Αυτή η οδηγία χρησιμοποιείται για την προσαρμογή των σελίδων σφαλμάτων που εμφανίζονται όταν ένας χρήστης αντιμετωπίζει ένα σφάλμα στον ιστότοπό σας (όπως ένα σφάλμα 404).
Επιλογές – Αυτή η οδηγία χρησιμοποιείται για τον ορισμό διαφόρων επιλογών για έναν κατάλογο, όπως εάν θα επιτρέπονται ή όχι οι λίστες καταλόγων ή η παρακολούθηση συμβολικών συνδέσμων.
Παραγγελία – Αυτή η οδηγία χρησιμοποιείται για να καθορίσει τη σειρά με την οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται οι οδηγίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να διασφαλίσετε ότι οι οδηγίες ελέγχου ταυτότητας εφαρμόζονται πριν από άλλες οδηγίες.


Παράδειγμα Οδηγιών .htaccess

Τώρα που ξέρετε ποιοι τύποι οδηγιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα αρχείο .htaccess, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ανακατεύθυνση χρηστών σε νέα διεύθυνση URL

Ας υποθέσουμε ότι έχετε αλλάξει τη διεύθυνση URL μιας σελίδας στον ιστότοπό σας και θέλετε να διασφαλίσετε ότι οι χρήστες που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην παλιά διεύθυνση URL ανακατευθύνονται αυτόματα στη νέα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας την ακόλουθη οδηγία RewriteRule:

Αυτό θα ανακατευθύνει τυχόν αιτήματα για “παλιό-url” σε “new-url” με κωδικό κατάστασης 301 (ο οποίος ενημερώνει τις μηχανές αναζήτησης ότι η σελίδα έχει μετακινηθεί οριστικά).

Προσαρμογή σελίδων σφαλμάτων

Ας υποθέσουμε ότι ένας χρήστης προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μια σελίδα στον ιστότοπό σας που δεν υπάρχει. Από προεπιλογή, ο διακομιστής web θα εμφανίσει ένα γενικό μήνυμα σφάλματος. Ωστόσο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη σελίδα σφάλματος χρησιμοποιώντας την ακόλουθη οδηγία ErrorDocument:

Αυτό θα εμφανίζει τη σελίδα “404.html” κάθε φορά που ένας χρήστης αντιμετωπίζει σφάλμα 404 στον ιστότοπό σας.

Περιορισμός πρόσβασης σε έναν κατάλογο

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να περιορίσετε την πρόσβαση σε έναν συγκεκριμένο κατάλογο στον ιστότοπό σας και να ζητήσετε από τους χρήστες να εισαγάγουν ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση σε αυτόν. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες οδηγίες:

Αυτό θα ζητήσει από τους χρήστες να εισαγάγουν ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης όταν προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε αρχείο στον κατάλογο όπου βρίσκεται το αρχείο .htaccess. Τα ονόματα χρήστη και οι κωδικοί πρόσβασης αποθηκεύονται σε ξεχωριστό αρχείο ονομάζεται .htpasswd, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται εκτός του ριζικού καταλόγου web για λόγους ασφαλείας.

Ενεργοποίηση συμπίεσης για ιστοσελίδες

Η συμπίεση μπορεί να μειώσει σημαντικά το μέγεθος των ιστοσελίδων, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τους χρόνους φόρτωσης της σελίδας και να μειώσει τη χρήση εύρους ζώνης. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη συμπίεση χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες οδηγίες:

Αυτό θα συμπιέσει διάφορους τύπους αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των HTML, CSS, JavaScript και εικόνων. Θα διασφαλίσει επίσης ότι ο διακομιστής Ιστού στέλνει τις κατάλληλες κεφαλίδες για να υποδείξει στον πελάτη ότι το περιεχόμενο είναι συμπιεσμένο.

Σε αυτό το σεμινάριο, έχουμε συζητήσει πώς να δημιουργήσετε ένα αρχείο .htaccess, ποιοι τύποι οδηγιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτό και μερικά παραδείγματα για τον τρόπο χρήσης αυτών των οδηγιών. Αν και αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εξαντλητική λίστα με το τι μπορεί να γίνει με ένα αρχείο .htaccess, θα πρέπει να σας δώσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για την προσαρμογή της συμπεριφοράς του διακομιστή ιστού σας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εσφαλμένη ρύθμιση παραμέτρων ενός αρχείου .htaccess μπορεί να προκαλέσει απροσδόκητη συμπεριφορά στον ιστότοπό σας, επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε διεξοδικά τις αλλαγές σας πριν τις αναπτύξετε σε έναν ζωντανό διακομιστή.